Domowe Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem.

Aromatyczny obiad w kilka minut ! Pad Thai z kurczakiem - eksplozja smaku i zapachu. Zachwyca wyglądem, smakiem, aromatem. Chrupiące kiełki fasoli mung dodają daniu lekkości. Słodkie, kwaśne i pikantne smaki. Najpopularniejsze danie w Tajlandii może królować na Twoim stole.

Składniki:

Składniki:
  • 100 g makaronu ryżowego 5 mm
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 szczypiorek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag masła
  • kiełki fasoli mung
Składniki na sos:
  • 1 limonka
  • 5 łyżek soku chili słodkiego
  • 8 łyżek sosu rybnego
  • kilka orzechów

Opis przygotowania:

1. Do garnka wlewamy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron ryżowy, który następnie gotujemy przez około 4 minuty.
2. Odcedzamy i schładzamy. Przepłukujemy zimną wodą.
3. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek.
4. Kurczaka kroimy na drobną kosteczkę i dorzucamy do cebuli i czosnku. Posypujemy curry i kurkumą. Smażymy. Dolewamy wody i pod przykryciem gotujemy jeszcze 20 minut, aż woda w większości wyparuje.
5. W międzyczasie kroimy w kosteczkę suszone pomidory, szczypiorek, paprykę. Odcedzamy z wody kiełki fasoli mung.
6. Do kurczaka dodajemy makaron, dwa jajka, pokrojone w kostkę warzywa.
7. Przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy do niego sos chili i sos rybny.
8. Mieszamy makaron z warzywami i kurczakiem z sosem na patelni. Na samym końcu wrzucamy kiełki fasoli i szczypiorek.
9. Orzechy rozdrabniamy i posypujemy nimi nasze pyszne tajskie danie.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

2 osoby

Galeria: