Sernik nowojorski
Sernik na bazie sławnego, kremowego serka philadelphia. Pieczony w kąpieli wodnej, gładki, puszysty, równiutki, z wyczuwalną nutą kwaśnej cytryny.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500 g serka philadelphia
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cytryna ( sok + starta skórka)
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 g śmietany 18%
- 1 gorzka czekolada min 90% kakao
- 4 łyżki syropu klonowego bio
Opis przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, posiekane zimne masło i śmietanę. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i kakao. Zagniatamy. Schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.
2. Zimne ciasto ścieramy na tarce. Tworzymy spód naszego sernika.
3. W wysokim garnku umieszczamy składniki potrzebne do zrobienia masy serowej. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Nie przeciągamy tego procesu, aby nie napowietrzać masy. Sernik po upieczeniu ma być równy.
4. Wylewamy ser na kruche ciasto.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę z sernikiem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Połowę wysokości formy z ciastem wypełniamy ciepłą wodą.
6. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopniu, a kolejne 45 min w temperaturze 120 stopni.
7. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ostygnąć naszemu serniczkowi.
8. Kiedy sernik wystygnie przygotowujemy polewę.
9. W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę z syropem klonowym. Wylewamy na masę i schładzamy w lodówce.
10. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia ! Jest puszysty, delikatny w smaku i niezbyt słodki.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób