Zupa warzywno - mięsna

Zupa mięsno - warzywna.

Zupa warzywno - mięsna jest bardziej warzywna, niż mięsna. Często określana jako zupa jarzynowa. Podsmażony kurczak idealnie smakuje w towarzystwie warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne. Warzywa jedne z najzdrowszych grup produktów spożywczych, które warto na stałe wkomponować w naszą dietę.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 25 dag fasolki zielonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 groszek zielony w słoiku
  • 1 papryka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 8 skrzydełek
  • kurkuma
  • curry
  • pieprz
  • sól himalajska
  • Opis przygotowania:

    1. Skrzydełka płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy.
    2. Zbieramy szumy i solimy łyżeczką soli himalajskiej.
    3. Szatkujemy cebulę i na maśle przysmażamy ją równomiernie, aż się zarumieni.
    4. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Posypujemy solą, pieprzem, kurkumą i curry. Smażymy.
    5. Po krótkim czasie dolewamy wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut - do miękkości.
    6. W międzyczasie obieramy marchewkę, seler, pietruszkę. Kroimy w ulubione kawałki, talarki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Warto wrzucić do wywaru liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy ziarnisty.
    7. Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodajemy do zupy razem z fasolką.
    8. Kalafior i brokuł dzielimy na drobne różyczki. Warzywa te dodajemy na samym końcu do zupy, by ich nie rozgotować i podczas spożywania były lekko chrupiące.
    9. Podsmażony i ugotowany kurczak wędruje do wywaru.
    10. Por, natkę pietruszki i paprykę również dodajemy na samym końcu. Gotujemy jeszcze 15 minut.
    11. Gorącą zupę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria: