Drożdżowe z serem, czekoladą i rodzynkami

Bułeczki drożdżowe.

Słodkie, okrągłe pieczywka drożdżowe z nadzieniem... mowa o drożdżówkach. Najlepsze z serem twarogowym, czekoladą i rodzynkami. Bułeczki te rozpływają się w ustach, bardzo miękkie i puszyste, dobre także na drugi dzień. Słodkie od lukru, brylują w moim domu, o niebo lepsze od tych sklepowych.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżka soli
Nadzienie:
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 1 gorzka czekolada z dużą zawartością kakao
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Lukier:
  • 1 cytryna
  • pół szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

1. Do szklanki włożyć pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać rozcierając drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aż powstanie gruba piana i drożdże zwiększą swoją objętość.
2. W międzyczasie przesiać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki: mleko, masło, żółtka i wyrośnięte drożdże.
3. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając szmatką, aż podwoi swoją objętość.
4. Wykładamy ser na talerz i rozgniatamy go widelcem, z dodatkiem cukru wanilinowego i jajka. Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, rodzynki parzymy, skórkę z pomarańczy ścieramy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować. Wycinamy prostokąt. Nakładamy nasze nadzienie i zawijamy do środka.
6. Kroimy na mniejsze kawałki i formujemy według uznania w kształt bułek, jakie chcemy uzyskać.
7. Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
8. Pieczemy góra - dół w 180 stopniach przez 35 minut.
9. Polewamy lukrem z soku cytryny i cukru pudru.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria: