Klasyczna pomidorowa z ryżem
Klasyczna pomidorowa z ryżem. Sycąca i aromatyczna. Zupa przygotowana na bazie wywaru z kaczki. Głównym składnikiem nadającym smak i kolor są pomidory - te surowe i te z puszki. Zupę podaje się najczęściej z grubym makaronem lub ryżem. Zdarza się również jadać pomidorową ze startym serem żółtym.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Kaczkę myjemy. Zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Szumujemy wywar.
2. Dodajemy warzywa - pokrojoną w plasterki marchewkę, seler, por. Gotujemy do miękkości.
3. Posypujemy solą, pieprzem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe.
4. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i sparzone wcześniej surowe pomidory bez skórki, oraz te z puszki. Smażymy 20 minut w aromacie bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.
5. Z wywaru z kaczki wyciągamy mięso po godzinie gotowania. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i doprawiamy do smaku według uznania.
6. Przykrywamy zupę, aby "doszła". W tym czasie gotujemy ryż.
7. Podajemy zupę pomidorową w towarzystwie ryżu, bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego !:)
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób