Zupa krem pomidorowo - paprykowa z serem żółtym

Zupa krem pomidorowo - paprykowa z serem żółtym

Zupa krem z pomidorów i papryki to smaczny i pożywny obiad. Delikatna konsystencja i soczysty kolor zarówno cieszy wzrok jak i nasze kubki smakowe. W chłodne popołudnia rozgrzeje nas do czerwoności.

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 cebulę
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • ser żółty
  • ser mascarpone
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • Opis przygotowania:

    1. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od zrobienia bulionu warzywnego. Mięso myjemy. Zalewamy wodą. Po zagotowaniu należy zszumować wywar i zmniejszyć temperaturę. Wrzucamy poszatkowane warzywa, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, natkę pietruszki. Gotujemy przez 1,5 godziny.
    2. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę. Podgrzewamy oliwę na patelni i dusimy paprykę. Dodajemy czosnku, pieprzu. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle dopóki nie będzie miękka. Dodajemy wcześniej sparzone pomidory. Dusimy.
    3. Wyciągamy z wywaru mięso. Dodajemy paprykę i pomidory. Gotujemy. Jeżeli chcemy by nasza zupa miała bardziej wyrazisty kolor dodajemy mały słoiczek przecieru pomidorowego. Ściągamy zupę z ognia, gdy wystygnie miksujemy dokładnie blenderem.
    4. Gorący krem podajemy z kawałkami serka mascarpone i posypujemy startym serem żółtym.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria: