Zupa krem pomidorowo - paprykowa z serem żółtym
Zupa krem z pomidorów i papryki to smaczny i pożywny obiad. Delikatna konsystencja i soczysty kolor zarówno cieszy wzrok jak i nasze kubki smakowe. W chłodne popołudnia rozgrzeje nas do czerwoności.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od zrobienia bulionu warzywnego. Mięso myjemy. Zalewamy wodą. Po zagotowaniu należy zszumować wywar i zmniejszyć temperaturę. Wrzucamy poszatkowane warzywa, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, natkę pietruszki. Gotujemy przez 1,5 godziny.
2. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę. Podgrzewamy oliwę na patelni i dusimy paprykę. Dodajemy czosnku, pieprzu. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle dopóki nie będzie miękka. Dodajemy wcześniej sparzone pomidory. Dusimy.
3. Wyciągamy z wywaru mięso. Dodajemy paprykę i pomidory. Gotujemy. Jeżeli chcemy by nasza zupa miała bardziej wyrazisty kolor dodajemy mały słoiczek przecieru pomidorowego. Ściągamy zupę z ognia, gdy wystygnie miksujemy dokładnie blenderem.
4. Gorący krem podajemy z kawałkami serka mascarpone i posypujemy startym serem żółtym.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób