Paluchy makowe

Drożdżowe paluchy makowe.

Proste i tanie drożdżowe paluchy makowe. Idealna przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/5 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania paluchów
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki maku
  • Opis przygotowania:

    1. Robimy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
    2. Przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier, olej, sól i jajko. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    3. Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy podłużne wałeczki.
    4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
    5. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze wyrośnięte paluchy i pieczemy maksymalnie 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria: