Muffinki czekoladowe
Chrupiące, czekoladowe, sycące... tak to one - muffiny z czekoladą na mące krupczatce! Te ciastka w kształcie wysokiej babeczki można serwować z różnymi dodatkami. Połączenie kawy, czekolady i kakao to połączenie idealne do gorzkiej kawy poobiedniej :)
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( termoobieg+dół). Papilotki do babeczek natłuszczamy.
2. Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
3. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę i cukier wanilinowy.
4. Jajka miksujemy z mlekiem.
5. Do sypkich składników dodajemy składniki mokre: jajka, mleko i masło, czekoladę. Mieszamy.
6. Papilotki wykładamy masą. Pieczemy przez 25 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
7. Babeczki są kruche w środku i chrupiące na zewnątrz. Czekolada rozpływa się w ustach. Następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Nie starzeją się szybko.
Smacznego!:)
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
3-4 osób