Sałatka a'la gyros

Sałatka gyros.

Sycąca alternatywa na szybki lunch. Warzywny, mało kaloryczny posiłek, niezwykle smaczny i cudownie wyglądający.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do gyrosa
  • kurkuma
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • majonez
  • ketchup
  • Opis przygotowania:

    1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na maśle. Dodać przyprawy. Wlać szklankę wody i dusić aż do wyparowania wody. Wystudzić.
    2. Cebulę pokroić w kosteczkę, ogórki w kwadraciki, paprykę w prostokąty, kukurydzę odcedzić, kapustę pekińską poszatkować.
    3. Układać w przezroczystym naczyniu, salaterce warstwami nasze warzywa. Na dno ułożyć kurczaka. Później warstwa cebuli czerwonej. Całość przykryć grubszą warstwą majonezu.
    4. Następnie przykryć majonez kukurydzą, papryką, ogórkami. Polać ketchupem i posypać kapustą pekińską. Schłodzić.

    Czas przygotowania:

    30-60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria: