Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Zapiekane naleśniki z delikatnym serowo - pieczarkowym farszem. Spożywamy je osobno lub popijamy z czerwonym barszczem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1 kg pieczarek
- 1 ser żółty w kawałku
- sól
- czosnek
- pieprz
- majeranek
- czosnek
- masło
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz oleju zmiksować w garnku.
2. Posmarować patelnię olejem i piec naleśniki, aż będą koloru złotego.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z czosnkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę.
4. Pieczarki obrać ze skórki, umyć i pokroić na drobno, najlepiej w plasterki. Smażyć na patelni do momentu wyparowania wody.
5. Wymieszać cebulę, czosnek i pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
6. Ser zetrzeć na tarce. Połączyć z zimnym farszem.
7. Farsz wyłożyć na naleśniki, założyć boki naleśnika i złożyć w rulon.
8. Jajka roztrzepać w jednym talerzu. Bułkę tartą wsypać do innego talerza.
9. Naleśniki obtaczać w jajku, później w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób