Barszcz czerwony na kaczce
Kwaśna zupa barwy czerwonej, niezwykle aromatyczna i smaczna, na zakwasie lub z dodatkiem octu. Domowa, pyszna, aromatyczna. Dobrze smakuje z uszkami na wigilijnym stole.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy nasz filet z kaczki. Solimy i gotujemy.
2. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i szumujemy wywar.
3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obieramy marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Por i natkę płuczemy. Kroimy, porcjujemy. Wrzucamy do garnka.
4. Dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
5. Po godzinie gotowania wyciągamy mięso i dodajemy obrane buraki. Gotujemy do miękkości buraków. Dolewamy octu. Wrzucamy dwa ząbki czosnku.
6. Pod koniec gotowania posypujemy wierzch zupy majerankiem. Podajemy na gorąco :)
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób