Ser panir - indyjski przysmak!

Panir Cheese

Potrawa kuchni indyjskiej. Łagodny ser panir można bez trudu samodzielnie wykonać w domu. Podstawą jest mleko, najlepiej surowe, prosto od krowy. Można użyć tłustych mlek sklepowych, ale jest różnica w smaku. Poniższy produkt został zrobiony na bazie mleka spożywczego 3,2%. Polecam zakup mleka krowiego na https://lokalnyrolnik.pl gdyż mlekomaty we Wrocławiu przestały funkcjonować. Mój drogi czytelniku.....albo kochasz panir albo dopiero go pokochasz. NIE MA INNEJ OPCJI :)

Składniki:

  • 2 l mleka najlepiej surowego
  • 3 cytryny
  • Opis przygotowania:

    1. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Kiedy zacznie się unosić dodajemy wyciśnięty sok z cytryn.
    2. Mieszamy i czekamy aż wytworzą się białe grudki i mleko zetnie się pod wypływem kwasu.
    3. Przelewamy na gazę nasz ser i serwatkę.
    4. Odsączoną masę serową przekładamy do odpowiedniej wielkości pojemnika, którego kształt chcemy mu nadać.
    5. Schładzamy ser w lodówce. Po 3 - 4 godzinach nasz indyjski przysmak jest gotowy do spożycia.

    # serwatka - pełna substancji odżywczych, można jej używać do gotowania zup, sosów, chleba, można w niej gotować ryż, można w niej się kąpać! Uwielbiają ją zwierzęta, zwłaszcza koty!
    #panir ser - złoto samo w sobie, delikatny, rozpływający się w ustach, niedojrzewający. Można go gotować, smażyć, piec, piklować, marynować, konserwować. Przysmakiem Hindusów jest Paneer Masala.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria: