Pierniczki świąteczne
Mieszanina mąki pszennej, kakao, miodu, żółtek, przypraw i masła stworzy nam bazę do wypieku pierników. Niezwykle aromatyczne ciasteczka można wzmocnić nutą kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. By smakowały jeszcze lepiej warto polać je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub udekorować posypkami. Ciasteczka dobrze się przechowują, są miękkie zaraz po upieczeniu.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Do mąki dodać miód, sodę, przyprawę do piernika, kakao, żółtko jajka, śmietanę, sól i posiekane w kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. W zależności od konsystencji, albo zwiększyć ilość mąki albo dodać więcej miodu.
2. Wałkować lekko podsypując mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami.
3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.
3. Piec 8 minut w temperaturze 180 stopni (nie dłużej). Zbyt długie pieczenie doprowadzi do spalenia spodu pierników i będzie wyczuwalna gorycz.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób