Pierniczki świąteczne

Pierniczki.

Mieszanina mąki pszennej, kakao, miodu, żółtek, przypraw i masła stworzy nam bazę do wypieku pierników. Niezwykle aromatyczne ciasteczka można wzmocnić nutą kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. By smakowały jeszcze lepiej warto polać je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub udekorować posypkami. Ciasteczka dobrze się przechowują, są miękkie zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • Opis przygotowania:

    1. Do mąki dodać miód, sodę, przyprawę do piernika, kakao, żółtko jajka, śmietanę, sól i posiekane w kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. W zależności od konsystencji, albo zwiększyć ilość mąki albo dodać więcej miodu.
    2. Wałkować lekko podsypując mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami.
    3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.
    3. Piec 8 minut w temperaturze 180 stopni (nie dłużej). Zbyt długie pieczenie doprowadzi do spalenia spodu pierników i będzie wyczuwalna gorycz.

    Czas przygotowania:

    30-60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria: