Maślane bułki z orzechami i czekoladą

Bułeczki po wyjęciu z piekarnika.

Zwijane drożdżowe bułeczki - idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Niezwykle pulchne, o wyraźnej cytrynowej nucie. Orzechy włoskie i gorzka czekolada to słodki akcent dopełniający maślany smak tych pyszności.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • kilka kropel aromatu
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
Składniki na nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1 gorzka czekolada
  • 25 sztuk orzechów włoskich
  • 3 łyżki cynamonu
Składniki do posmarowania bułek:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
Składniki na lukier:
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki cukru

Opis przygotowania:

1. Drożdże kruszymy, dodajemy mleko, cukier, sól, mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło, aromat, jajko. Wyrabiamy.
3. Gdy ciasto jest elastyczne odstawiamy je na około 40 minut w zaciemnione, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i orzechy. Posypujemy cynamonem. Nadzienie nakładamy na rozwałkowane ciasto.
5. Zawijamy w rulon i kroimy na kilka kawałków.
6. Przygotowane foremki natłuszczamy i umieszczamy w nich nasze bułeczki z nadzieniem. Każdą bułeczkę, przed włożeniem do foremki, smarujemy jajkiem z mlekiem.
7. Nasze przysmaki pieczenie przez 30 minut w 180 stopniach.
8. Każdą bułeczkę polewamy lukrem. Lukier powstaje z połączenia soku z cytryny i cukru, najlepiej cukru pudru.
9. Delektujemy się smakiem maślanych, jeszcze ciepłych bułek.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria: