Domowa pizza na cienkim cieście

Domowa pizza z ulubionymi dodatkami.

Dobrze smakuje na zimno i na gorąco. Płaska i okrągła, potrawa kuchni włoskiej. Domowa pizza z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
Składniki - dodatki:
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 plastry szynki włoskiej
  • 1 papryka
  • 0,5 kostki sera pleśniowego
  • 25 dag sera żółtego
  • ketchup
  • oregano
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

1. Świeże drożdże rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, resztę mleka i nasz rozczyn. Wyrabiamy ciasto do 10 minut tak aby było elastyczne i gładkie. Podsypujemy mąką. Odkładamy przykrywając szmatką ,by nabrało objętości.
3. Wyrośnięte ciasto staramy się rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepiamy nim naszą przygotowaną wcześniej formą o średnicy 26 cm.
4. Smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Dekorujemy dodatkami, które przygotowujemy w czasie gdy nasze ciasto "rośnie"
5. Pieczarki kroimy w plastry, a kurczaka w kostkę i w towarzystwie przypraw smażymy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i paprykę kroimy w kostkę. Szynkę włoską rozdzieramy na mniejsze części. Natkę pietruszki szatkujemy.
6. Wszystkie dodatki do naszej domowej pizzy wędrują na ciasto. Posypujemy całość serem żółtym, natką pietruszki i oregano.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut w piekarniku ( funkcja dół).

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

2 osoby

Galeria: