Dyniowo - czekoladowe ciasteczka na Halloween
O uniwersalnym warzywie jakim jest dynia przypominamy sobie zazwyczaj w ostatni dzień października, gdy obchodzimy Halloween. Dynia gości na naszych talerzach w rozmaitych postaciach, jako zupa krem, tarta czy słodkie ciasteczka z dodatkiem czekolady. To jedno z ulubionych wegańskich dań - deserów. Dynia jako warzywo bogate w witaminy i minerały, szczególnie służy Panom. Indeks glikemiczny dyni jest wysoki, nie jest ona wskazana dla osób chorych na cukrzyce, jednakże zawiera dużo cynku i jest bogata w beta-karoten. Reguluje poziom ciśnienia tętniczego i obniża cholesterol. Dlatego warto spróbować ciasteczek dyniowych zrobionych w domowym zaciszu.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię myjemy, kroimy w ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez około 60 minut. Pieczemy do miękkości, pozbywamy się pestek i blendujemy na gładkie purée.
2. W misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, cynamon, sodę, sól i gałkę muszkatołową. W drugiej misce miksujemy olej z cukrem. Dodajemy starty imbir i purée.
3. Do suchych składników dodajemy składniki mokre. Mieszamy szpatułką. Dosypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Formujemy kulki, które wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na drugim poziomie około 18-20 minut w 180 stopniach.
4. Ciasteczka smakują najlepiej ciepłe. Świeżość utrzymują do trzech dni.
# dynia - jest niskokaloryczna, odkwasza organizm i oczyszcza z toksyn; miąższ dyni działa przeciwwymiotnie, a pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób