Klasyczny hummus

Pasta hummus z dodatkami: marchewką, ogórkiem i selerem naciowym.

Wywodzący się z Egiptu hummus to nic innego jak delikatna pasta z przetartych nasion ciecierzycy. Roślina ta należąca do rodziny bobowatych ma dużo dobrych wartości odżywczych. To skarbnica białka, a spożywana w dużych ilościach obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Hummus charakteryzuje się słodkawym smakiem z delikatną orzechową nutą.

Składniki:

Hummus:
  • 200 g ziaren ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki zimnej wody
Dodatki:
  • 1 marchew
  • 2 zielone ogórki
  • 2 sztuki selera naciowego
  • pomidorki koktajlowe

Opis przygotowania:

1. Ziarna ciecierzycy zalewamy wodą i moczymy co najmniej 8 godzin.
2. Dodajemy łyżeczkę soli i sody i gotujemy na średnim ogniu przez 50-60 minut.
3. Gdy ziarna ciecierzycy są miękkie, odcedzamy pozostałą wodę. Partiami blendujemy nasiona. Aby proces ten wykonywać sprawnie dolewamy zimnej wody; powstała masa jest bardziej aksamitna i łatwiejsza do zmielenia.
4. Gotowany klasyczny hummus spożywamy z marchewką, ogórkiem lub selerem naciowym.
5. Aby hummus miał bardziej wyrazisty smak można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Idealnie też smakuje z kromką chleba, posypaną zmielonym kolorowym pieprzem.

# ciecierzyca - uważana za afrodyzjak skarbnica białka, zawiera potas i żelazo, witaminy z grupy B i magnez, pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria: