Faszerowana pierś z kurczaka
Pojedyncza pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą, pomidorem i szpinakiem we włoskim stylu, zapieczona w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie sosu jogurtowego z dodatkiem przypraw i ziół.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Pierś z kurczaka oczyścić i naciąć w kilku miejscach. Pomidora sparzyć i pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak i bazylię umyć.
2. Do każdej kieszonki kurczaka włożyć ser,pomidor,szpinak. Udekorować liściem bazylii.
3. Całość zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami i wcześniej sprasowanym czosnkiem.
4. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut w 180 stopniach funkcja góra-dół w piekarniku.
5. Kurczak wychodzi soczysty, mięciutki i aromatyczny.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
2 osoby