Klasyczne brownie

Czekoladowe brownie.

Amerykańskie ciasto czekoladowe - niezwykle słodkie i sycące. Bez dodatku cukru! Podczas pieczenia intensywnie pachnące czekoladą... Wilgotne w środku, spieczone z wierzchu fantastycznie smakuje ze szklanką zimnego mleka.

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 mała szklanka mąki
  • 80 ml wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 masło 170 g
  • 3 jajka
  • Opis przygotowania:

    1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni funkcja (góra-dół).
    2. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
    3. Masło z wodą rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier wanilinowy. Czekoladę gorzką i mleczną kruszymy. Dodajemy do rondelka. Studzimy.
    4. W oddzielnej misce miksujemy jajka na puszystą masę.
    5. Wystudzoną masę czekoladową dodajemy do jajek i mieszamy. Wykładamy na blaszkę. Wyrównujemy i posypujemy kawałkami gorzej czekolady.
    6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
    7. Spożywamy najlepiej następnego dnia ze szklanką zimnego mleka:)

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria: